lauantai 30. lokakuuta 2004

Pyhä Henki ja sinä

Minä olen tosi viinipuu, ja Isäni on viinitarhuri. Hän leikkaa minusta pois jokaisen oksan, joka ei tuota hedelmää, mutta jokaisen hedelmää tuottavan oksan hän puhdistaa liioista versoista, jotta se tuottaisi hedelmää entistä enemmän. Te olette jo puhtaat, sillä se sana, jonka olen teille puhunut, on puhdistanut teidät. Pysykää minussa, niin minä pysyn teissä. Eihän oksa pysty tuottamaan hedelmää, ellei se pysy puussa, ja samoin ette pysty tekään, ellette pysy minussa. Minä olen viinipuu, te olette oksat. Se, joka pysyy minussa ja jossa minä pysyn, tuottaa paljon hedelmää. Ilman minua te ette saa aikaan mitään. Joka ei pysy minussa, on kuin irronnut oksa: se heitetään pois, ja se kuivuu. Kuivat oksat kerätään ja viskataan tuleen, ja ne palavat poroksi. Joh.15:1-6.

Mitä tarkoittaa "pysyä Herrassa" niin kuin sana sanoo? Emmekö sitten aina ole Herrassa? Luetaan Korinttilaiskirjettä:

Mutta joka liittyy Herraan, on samaa henkeä hänen kanssaan. Pysykää erossa haureudesta! Kaikki muut synnit, joita ihminen tekee, kohdistuvat muualle kuin hänen ruumiiseensa, mutta siveetön teko osuu ihmisen omaan ruumiiseen. Ettekö tiedä, että teidän ruumiinne on Pyhän Hengen temppeli? Tämän Hengen on Jumala antanut asumaan teissä. Te ette itse omista itseänne, sillä Jumala on ostanut teidät täydestä hinnasta. Tuottakaa siis ruumiillanne Jumalalle kunniaa! 1.Kor.6:17-20.

Sana sanoo, että olemme yhteydessä Herran kanssa, kun olemme yhtä Henkeä hänen kanssaan. Ja sana sanoo myös, että olemme Pyhän Hengen temppeli. Emmekö siis aina pysy Herran kanssa, kun olemme yhtä Henkeä hänen kanssaan ja olemme Pyhän Hengen temppeli?

Rakkaat ystävät, me ymmärrämme, että talo tai temppeli voi olla myös tyhjä, niin ettei siellä kerta kaikkiaan ole ketään kotona. Luetaan Efesolaiskirjeestä:

Älkää juopuko viinistä, sillä siitä seuraa rietas meno, vaan antakaa Hengen täyttää itsenne. Ef.5:18.

Sana siis sanoo, että tämä temppeli voi täyttyä Pyhällä Hengellä, se on päämäärä. Luetaan Apostolien teoista:

Katso nyt, Herra, kuinka he meitä uhkailevat! Anna palvelijoillesi voimaa pelotta julistaa sanaasi. Ojenna kätesi, niin että sairaat paranevat, että tapahtuu tunnustekoja ja ihmeitä pyhän palvelijasi Jeesuksen nimessä. Kun he olivat päättäneet rukouksensa, vavahti paikka, jossa he olivat koolla, ja he kaikki täyttyivät Pyhästä Hengestä ja julistivat rohkeasti Jumalan sanaa. Ap.t.4:29-31.

Näin sana todistaa, että myös Herran opetuslapset täyttyivät Pyhällä Hengellä - ja siis suuren helluntaipäivän jälkeenkin. Miksi heidät juuri tässä tilanteessa täytettiin Pyhällä Hengellä? Siksi, että he voisivat rohkeasti todistaa.

Tämähän on juuri sitä, mistä Jeesus sanoi Joh.15:5: Minä olen viinipuu, te olette oksat. Se, joka pysyy minussa ja jossa minä pysyn, tuottaa paljon hedelmää. Ilman minua te ette saa aikaan mitään. Eli kun täytymme Pyhällä Hengellä niin me pysymme Herrassa ja silloin voimme tehdä Herran tahtoa ja palvella häntä, esimerkiksi todistaa rohkeasti.

Eikä uutta viiniä lasketa vanhoihin leileihin. Silloinhan nahka halkeaa, viini valuu maahan ja leilit ovat pilalla. Ei, uusi viini lasketaan uusiin leileihin. Silloin molemmat säilyvät. Matt.9:17.

Viini on yksi Pyhän Hengen vertauskuvista. Niin kuin näimme Jeesuksen sanovan Joh.15:5, että hän on viinipuu, niin myös viini eli Pyhä Henki valuu viinipuusta, Jeesuksesta, oksiin eli meihin.

Kun me käännämme sydämemme Jeesuksen puoleen, tapahtuu jotakin:

Juhlan suurena päätöspäivänä Jeesus nousi puhumaan ja huusi kovalla äänellä: "Jos jonkun on jano, tulkoon minun luokseni ja juokoon! Joka uskoo minuun, 'hänen sisimmästään kumpuavat elävän veden virrat', niin kuin kirjoituksissa sanotaan." Tällä Jeesus tarkoitti Henkeä, jonka häneen uskovat tulisivat saamaan. Vielä ei Henki ollut tullut, koska Jeesusta ei vielä ollut kirkastettu. Joh.7:37-39.

Nämä "elävän veden virrat" merkitsevät siis sitä täyttymistä Pyhällä Hengellä, josta Ef.5:18 puhui: Älkää juopuko viinistä, sillä siitä seuraa rietas meno, vaan antakaa Hengen täyttää itsenne. Me täytymme Pyhällä Hengellä, kun janoamme sydämestämme Herraa. Missä Pyhä Henki siis on?

...mutta joka juo minun antamaani vettä, ei enää koskaan ole janoissaan. Siitä vedestä, jota minä annan, tulee hänessä lähde, joka kumpuaa ikuisen elämän vettä. Joh.4:14.

Ettekö tiedä, että teidän ruumiinne on Pyhän Hengen temppeli? Tämän Hengen on Jumala antanut asumaan teissä. 1.Kor.6:19.

Me uskovat olemme Pyhän Hengen temppeleitä, siis Pyhä Henki asuu sisimmässämme. Ja kun sydämemme janoaa ja katseemme kääntyy Kristukseen, silloin Pyhä Henki alkaa liikkua sisällämme ja hän täyttää meidät Jumalan läsnäololla - Hänen Elämällään ja Voimallaan. Silloin nuo "elävän veden virrat" lähtevät liikkeelle ja me täytymme Pyhällä Hengellä! Luetaan Matteuksen evankeliumista viisaista ja tyhmistä neitsyistä:

Silloin taivasten valtakunta on oleva tällainen. Oli kymmenen morsiusneitoa, jotka ottivat lamppunsa ja lähtivät sulhasta vastaan. Viisi heistä oli tyhmää ja viisi viisasta. Tyhmät ottivat lamppunsa mutta eivät varanneet mukaansa öljyä. Viisaat sitä vastoin ottivat lampun lisäksi mukaansa öljyastian. Kun sulhanen viipyi, heitä kaikkia alkoi väsyttää ja he nukahtivat. Mutta keskellä yötä kuului huuto: 'Ylkä tulee! Menkää häntä vastaan!' Silloin kaikki morsiusneidot heräsivät ja panivat lamppunsa kuntoon. Tyhmät sanoivat viisaille: 'Antakaa meille vähän öljyä, meidän lamppumme sammuvat.' Mutta viisaat vastasivat: 'Emme me voi, ei se riitä meille kaikille. Menkää ostamaan kauppiailta.' Mutta kun he olivat ostamassa öljyä, sulhanen tuli. Ne, jotka olivat valmiit, menivät hänen kanssaan häätaloon, ja ovi suljettiin. Jonkin ajan kuluttua toisetkin saapuivat sinne ja huusivat: 'Herra, Herra, avaa meille!' Mutta hän vastasi: 'Totisesti, minä en tunne teitä.' Matt.25:1-12.

Öljy on myös Pyhän Hengen vertauskuva. Tästä sanasta ymmärrämme, että yhteys Jumalaan on sama kuin olla täynnä öljyä eli Pyhää Henkeä. Ja niin kuin Herra sanoi, ne joilla ei ollut öljyä eli Pyhää Henkeä olivat niitä, joita Herra ei tuntenut. Ja miten hän voisi tuntea, sillä yhteys Jumalaan syntyy Pyhän Hengen kautta!

Minun kansani on tehnyt syntiä kaksin verroin: minut, elävän veden lähteen, se on hylännyt ja hakannut itselleen vesisäiliöitä, särkyviä säiliöitä, jotka eivät vettä pidä. Jer.2:13.

Elävä vesi on myös Pyhän Hengen vertauskuva. Ja niin kuin sana sanoo, särkyvä säiliö ei vettä pidä. Samoin todistaa Matt.9:17, kun se sanoo: Eikä uutta viiniä lasketa vanhoihin leileihin. Silloinhan nahka halkeaa, viini valuu maahan ja leilit ovat pilalla.

Mitä ovat nämä särkyvät säiliöt ja vanhat nahkaleilit? Niitä ovat perinne ja jäykkä ja eloton uskonto. Tehdään kaikenlaisia uskonnollisia rituaaleja ilman sydämen janoa ja rakkautta Herraan - ilman todellista uskoa. Niitä ovat myös maailmallinen ja syntinen elämänmeno, jossa nämä säiliöt ovat täynnä kaikenlaista synnin kiveä ja roskaa.

Herra on Pyhä. Et sinä täyty Pyhällä Hengellä, jos kaljapullo kädessä katsot tv:stä pehmopornoa. Et täyty Pyhällä Hengellä myöskään, jos teet kaikenlaisia tyhjiä uskonnollisia rituaaleja. Tosi usko merkitsee rakkaussuhdetta Jumalan kanssa. Rukous ei ole sitä, että toistaa samaa asiaa 15 kertaa päivässä ja lukee raamattua kolme sivua joka päivä. Rukous on suhde Herran kanssa ja raamatun lukeminen on intohimo, jolloin luet nautinnolla voimatta lopettaa. Silloin et lue vaivaantuneena ja kärsien, päänsärkyä kokien, ajatusten harhaillessa koko ajan muualle. Jeesus on Elämä, niin kuin Tosi Usko on.

On helppoa tulla täytetyksi Pyhällä Hengellä!

Silloin Pyhä Henki täytti Jeesuksen riemulla, ja hän sanoi: "Minä ylistän sinua, Isä, taivaan ja maan Herra, siitä, että olet salannut tämän järkeviltä ja viisailta mutta olet ilmoittanut sen lapsenmielisille. Näin sinä, Isä, olet hyväksi nähnyt." Luuk.10:21.

Traditio ja eloton uskonto on pään tietoa, tosi usko on lapsellisen helppoa!

Totisesti: joka ei ota Jumalan valtakuntaa vastaan niin kuin lapsi, hän ei sinne pääse." Mark.10:15.

Miten siis täytyn Pyhällä Hengellä? Tietenkin heitän maalliset himot sontakuoppaan, luetaan esimerkiksi ensimmäisestä Johanneksen kirjeestä:

Älkää rakastako maailmaa, älkää sitä, mikä maailmassa on. Jos joku rakastaa maailmaa, Isän rakkaudella ei ole hänessä sijaa. Sillä mitä kaikkea maailmassa onkin, ruumiin halut, silmien pyyteet ja mahtaileva elämä, se kaikki on maailmasta, ei Isästä. Ja maailma himoineen katoaa, mutta se, joka tekee Jumalan tahdon, pysyy iäti. 1.Joh.15-17.

Ja tietenkin jätän elottomat uskonnon rituaalit pois. Mutta kaikkein yksinkertaisin, nopein ja helpoin tapa täyttyä Pyhällä Hengellä on janota Herraa Jeesusta niin kuin sana kehottaa:

Kuulkaa, kaikki janoiset! Tulkaa veden ääreen! Te, joilla ei ole rahaa, tulkaa, ostakaa viljaa ilmaiseksi, syökää, ottakaa maksutta viiniä ja maitoa! Miksi punnitsette hopeaa maksuksi siitä, mikä ei ole leipää, vaihdatte työstä saamanne palkan siihen, mikä ei tee kylläiseksi? Kuulkaa minua, niin saatte syödä hyvin, te saatte nauttia parhaista herkuista. Kuulkaa minua, tulkaa minun luokseni, kuulkaa, niin te saatte elää! Minä teen ikuisen liiton teidän kanssanne ja lupaan olla liitossani uskollinen, niin kuin olin uskollinen Daavidille. Jes.55:1-3.

Siis tulee janota Herraa niin kuin myös Johanneksen evankeliumissa neuvottiin, luetaan se kohta uudestaan:

Jos jonkun on jano, tulkoon minun luokseni ja juokoon! Joh.7:37.

Jumalan janoamisessa on kysymys meidän rakkaudestamme, meidän antautumisestamme Herralle, meidän Jumala-yhteydestämme.

Joka on ottanut vastaan minun käskyni ja noudattaa niitä, se rakastaa minua. Ja minun Isäni rakastaa sitä, joka rakastaa minua, ja häntä minäkin rakastan ja ilmaisen hänelle itseni. Juudas - se toinen, ei Iskariot - sanoi hänelle: "Herra, miksi teet niin? Miksi ilmaiset itsesi vain meille etkä maailmalle?" Jeesus vastasi: "Jos joku rakastaa minua, hän noudattaa minun sanaani. Minun Isäni rakastaa häntä, ja me tulemme hänen luokseen ja jäämme asumaan hänen luokseen." Joh.14:21-23.

Luetaan myös Markuksen evankeliumista:

Jeesus vastasi: "Tärkein on tämä: 'Kuule, Israel: Herra, meidän Jumalamme, on ainoa Herra. Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi ja koko voimallasi.' Mark.12:29-30.

Profeetta Jeremian kautta Jumalan sana vakuuttaa meille:

Te etsitte minua, ja te löydätte minut! Koko sydämestänne te minua etsitte, ja minä annan teidän löytää itseni, sanoo Herra. Jer.29:13-14.

Luimme jo Jesajan 55. luvun alusta, jossa meitä muistutettiin siitä, miksi me hankkisimme materiaalisista ja maallisista asioista tyydytystä, koska sielun ruoka on ainoastaan se, mikä todella voi täyttää ja tyydyttää meidät.

Mikä tyydyttää sinua? Yrität ehkä monella tavalla, mutta mikään ei oikein onnistu. Onko se ura, virka, perhe, matkailu, televisio, urheilu, ruoka, seksi, alkoholi ym.? Tulevatko nämä asiat ennen Herraa ja Hänen yhteyttään? Ovatko nämä asiat sydämesi intohimo ja ajatuksiesi kohde? Jos on, niin tiedät varmaan kokemuksesta, että näiden asioiden kautta elämääsi tulee tyhjyys, kuivuus, ikävyys ja elottomuus - se on tulos noiden asioiden himoitsemisesta.

Mutta Jeesus on itse Elämä. Ainoastaan Jeesus voi antaa todellista elämää, todellista iloa ja todellista tyydytystä. Ja Hän tekee sen Pyhän Hengen kautta. Sinä pääset päämäärään, kun täytyt Pyhällä Hengellä.

Tähän Jeesus vastasi: "Totisesti, totisesti: ei Mooses teille antanut taivaasta leipää, vaan todellista taivaan leipää teille antaa minun Isäni. Jumalan leipä on se, joka tulee taivaasta ja antaa maailmalle elämän." He sanoivat: "Anna meille aina sitä leipää." Jeesus sanoi: "Minä olen elämän leipä. Joka tulee minun luokseni, ei koskaan ole nälissään, ja joka uskoo minuun, ei enää koskaan ole janoissaan. Joh.6:32-35.

Jumala on luonut sinut hänen yhteyteensä Pyhän Hengen kautta. Aadam ja Eeva menettivät Herran kirkkauden ja yhteyden Jumalaan. Mutta Jeesus voitti ristillä sen takaisin ihmiselle.

Jos et ole Pyhällä Hengellä täytetty kristitty, olet "epä-tyydytetty". Olet sellainen nariseva, rasittava ja ärsyttävä tyyppi, ikään kuin ovi ilman öljyä, jäykkä avata, ovi joka juuttuu kiinni ja pitää kamalaa meteliä. Saatat olla jopa raamatun asiantuntija, mutta ilman elämää ja voimaa. Jumalan sana on niin kuin aurinko ja sinä olet maaperä. Jos tämä maaperä ei saa vettä eli Pyhää Henkeä, niin tämä maaperä tulee kuivaksi ja kasvillisuus siinä kuolee. Mutta Herran sana on siemen, joka kasvaa yhdessä Pyhän Hengen kanssa - silloin vihreys ja kasvava elämä valtaa maaperän.

Tärkeätä tässä kaikessa on usko. Luetaan Heprealaiskirjeestä:

Ilman uskoa ei kuitenkaan kukaan ole Jumalan mielen mukainen. Sen, joka astuu Jumalan eteen, täytyy uskoa, että Jumala on olemassa ja että hän kerran palkitsee ne, jotka etsivät häntä. Hepr.11:6.

Tämä tarkoittaa, että sinun tulee uskoa Herran lupauksiin raamatussa, uskoa, mitä hän sanoo sanassaan. Uskot siis sen, mitä me olemme nyt yhdessä käyneet läpi sanasta. Uskot, että jos sinä janoat Herraa Jeesusta, niin hän tulee sanansa ja lupauksensa mukaisesti täyttämään sinut Pyhällä Hengellä!

Siis usko, janoa, ja tunnusta syntiä, jos on maallisuutta, niin että kaikki roskat ja esteet poistuvat.

Herra voi jo nyt koskettaa sinua ja täyttää Pyhällä Hengellä. Joillekin se on "kaikki heti paikalla", joillekin se on "pikkuisen kerrallaan ja sitten enemmän ja enemmän". Joillekin se on "ei-mitään pitkään aikaan, mutta sitten yhtäkkiä kaikki kerrallaan". Joillekin se on "ei mitään ikinä eikä koskaan" - he pysyvät kuivina ja kovina kuin kivenmurikka kengässä.

Muistutan sinua vielä tyhmistä ja viisaista morsiusneidoista (Matt.25:1-12). Voi olla, että teitä täytyy vielä pikkuisen leipoa Herran sanalla, niin ehkä sitten tulee esille hyvänmakuinen pulla, maukas Herran suussa. Puhunko höpöjä? En lainkaan, luetaan Ilmestyskirjasta seuraava kohta:

Minä tiedän sinun tekosi: sinä et ole kylmä etkä kuuma. Kunpa olisitkin joko kylmä tai kuuma! Mutta sinä olet haalea, et kuuma etkä kylmä, ja siksi minä oksennan sinut suustani. Ilm.3:15.

Toisin sanoen on hyvä olla jotakin hyvänmakuista Herran suussa, eikö vain?

Kuinka täynnä on lamppusi? Onko lampun sydän kunnossa, niin että elät puhtaasti pyhityksessä? Palaako lamppusi Jumalan tulesta? Onko sinulla lamppua ollenkaan? Jos ei ole, niin voidaan rukoilla pelastus-rukous.

Viidellä neitsyellä oli öljyä, Pyhää Henkeä. Se öljy paloi Jumalan tulesta. He elivät yhteydessä Jeesukseen.

Herra ei katso henkilöön, hän ei tee eroa ihmisten välillä. Ei merkitse mitään, vaikka olisit käynyt kirkossa 35 vuotta, ollut mukana viidessä eri kirkkolautakunnassa, tai ehkä olet papin vihkimyksen saanut pastori, ehkä olet saarnannut 3753 saarnaa, tai ehkä olet tavallinen uskovainen - vaikka tavallisia uskovaisia ei ole olemassa - niin sinun täytyy kuitenkin joka päivä janota Herraa Jeesusta, pyrkiä tosissasi hänen yhteyteensä ja läsnäoloonsa - vain sillä tavoin on lampussasi öljyä. Vain sillä tavoin pysyt tyydytettynä, iloisena ja täynnä elämää. Vain sillä tavoin pysyt Herrassa.

Tie on helppo, mutta kapea - ja se koskee kaikkia!

Vielä lopuksi: kun sinä janoat Herraa, niin sinun täytyy luovuttaa itsesi Herralle. Yksi englanninkielen sana sanoo sen paremmin, sana "Yield". Se tarkoittaa suomeksi suunnilleen: antaa Pyhälle Hengelle hallintavalta ja luovuttaa sydämestään itsensä Herralle.

Toisaalta tämä on lapsellisen helppoa, mutta toisaalta vaikeata, jos yrität päälläsi ja järjelläsi ottaa vastaan Herralta. Sen sijaan heitä pois kaikki murheet ja kiusaavat ajatukset päästäsi. Katso Jeesusta sydämelläsi ja myös ajatuksillasi. Ja yksinkertaisesti ota vastaan Pyhä Henki.

Herra Jeesus sanoi: Jos jonkun on jano, tulkoon minun luokseni ja juokoon! Joh.7:37. Juominen tarkoittaa, että ottaa vastaan sitä elävää vettä, Pyhää Henkeä. Jeesus on Tie. Hän on avannut tien Jumalan yhteyteen. Tule Jeesuksen tykö ja ota vastaan Pyhä Henki.

Nyt en voi auttaa sinua tämän enempää, mutta aina elävissä kokoustilanteissa voin rukoilla ihmisten puolesta kätten päälle panemisen kautta.

Nyt asia on sinun käsissäsi. Aamen.

Copyright © Peter Kujala

Peter Kujala toimii pastorina Ruotsissa. Pääset hänen omille verkkosivuilleen tästä: http://www.jesusmissionen.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti